Tung arbetsbelastning, dålig kommunikation med ledningen och för lite tid för återhämtning. Det är några skäl till att hundratals vårdanställda inom Region Norrbotten sagt upp sig under perioden 2017–2022.
Färre sjuksköterskor och undersköterskor leder till färre vårdplatser, längre köer.
Men så här dystert är det inte, om vi läser ”Regional utvecklingsstrategi Norrbotten 2030”:
”... en av de viktigaste utmaningarna under 2020-talet var att skapa ett tryggt och attraktivt samhälle med god service i hela länet. Vi har ställt om hälso- och sjukvården till en mer nära vård med digitala lösningar i världsklass. [...] Det har också skapat många intressanta jobb.”
Så det här med färre sjuksköterskor och undersköterskor under första halvan av 2020-talet har löst sig vid ingången till 2030-talet. Då – 2030 alltså – är väl också tandvårdskrisen ett minne blott.
Just skrivningen ”en mer nära vård med digitala lösningar i världsklass” luktar app lång väg. Och att det skapats många intressanta jobb syftar snarare på techbranchen än vårdsektorn.
”Digitaliseringen och den snabba utvecklingen inom artificiell intelligens, AI, har på kort tid förändrat tillvaron för företag och människor i hela världen, så även i Norrbotten.”
Fast frågan är om inte regionens strateger fortsättningsvis kommer att producera framtidsskildringar, trots att dessa texters ringa verkshöjd mycket väl skulle kunna AI-skrivas.
Ett ord som ofta används är ”gemensamma”, ett öppet och inbjudande ord som märkligt nog får något befallande över sig. Som om det bara är att rätta in sig ledet, vifta med vimplar och sjunga med ”In a world made of steel / Made of stone / Well, I hear the music / Feel the Green Dealing …”
Så sjung, norrbottniska folk! En plats på innovationståget väntar. Bäst att ta plats i kören: Se hur det gick för den ”dystopiske” journalisten och författaren Po Tidholm som inte tilläts att vara moderator när EU-höjdare ska prata i det ”gemensammas” bästa.
Ändå gillar jag att Region Norrbotten målar fram ett ”Futurum Norrbotten”. Det känns tryggt att vara där. Redan idag. Lite som konstnären Salvador Dali sa: ”Allrahelst minns jag framtiden”.
Men nästan alltid kommer någon carpe diem-mänska och förstör allt. Och där, tillbaka i det gråa: För Region Norrbottens tyngsta profession (hälso- och sjukvård) behövs varken ökad mängd el eller artificiell intelligens för att korta vårdköer. Handlingskraft räcker långt och väcker genklang i nejd och nation – och därmed incitament för folk att flytta hit.
Publicerad i NSD 5 maj 2023
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.