Kommer ni ihåg Ishockey-VM 2021? Inte det? Sverige kom på nionde plats. Men det var inte det som gav bestående minnen – utan att matcherna i Belarus flyttades till Lettland.
Efter Lukasjenko-regimens valfusk och det våld som följde mot demonstrerande belarusier blev det politiskt omöjligt för Internationella ishockeyförbundet (IIHF) att förknippas med en brutal diktatur. Att det blev fart på IIHF berodde till stor del på omvärldens protester och att det tjeckiska bilmärket Skoda, mångårig sponsor av Ishockey-VM, hotade med att dra sig ur om Belarus skulle stå som värd.
Att inte spela matcherna i en brutal diktatur visade att det finns en politisk, moralisk aspekt av idrotten. Nu var det ganska lätt att bojkotta Belarus eftersom det – till skillnad från Saudiarabien – inte är en rik oljestat.
Produkten, eller ska vi säga tjänsten storeuropeisk fotboll, har blivit alltmer intressant att ha i sin portfölj. Att äga en fotbollsklubb kan leda intresset från, till exempel, hur ett land sköts och framför allt hur det behandlar sin befolkning.
Senast blev anrika Newcastle United köpta av ett konsortium, där saudiska The Public Investment Fund (PIF) äger 80 procent. Ordförande för PIF är den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman, som av CIA pekats ut som ansvarig för mordet på den regimkritiske journalisten Jamal Khashoggi 2018.
Om Paris Saint-Germain (ägt av Qatar Investment Authority) spelar mot tyska Schalke 04 (sponsrat av ryska Gazprom) speglar detta stridigheterna i Syrien där Qatar tränar och utrustar oppositionen medan Ryssland stödjer regimen. Qatar, som anklagas för att understödja terrorism, är satt i blockad av bland andra Förenade Arabemiraten, vars bank är ekonomisk partner med Manchester United, som står i tur att spela mot Manchester City (ägt av Abu Dhabi United Group Investment). Efter den matchen väntar det för City att möta Bayern München (sponsrat av Qatar Airways).
Champions League ges drag av Dictatorship League, då Sportwashing blir alltmer vanligt för att tvätta bort brott mot mänskliga rättigheter.
När Fotbolls-VM spelas i Qatar 2022 framstår det inte som någon utmaning att ge tittarna alla möjliga bilder och repriser från matcherna. Utmaningen är att ge bilder av hur det sedan 2011 har dött mer än 6 500 gästarbetare i Qatar i samband med byggande av arenor och infrastruktur.
Med Qatar som måttstock riskerar vad som helst att passera i framtiden. Allt under flagg av det gröna fältets schack. Det vore synd om fotbollen ytterligare ska solkas för att diktatorer ska tvätta sin byk.
Publicerad i NSD 23 okt 2021
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.