fredag 24 april 2020

Dokumentär poesi av en röst väl värd att förädla

En natt kidnappar jag alla mina hemtjänstkunder i en stulen buss
Linnea Swedenmark
Lil’Lit

Hur är det att närma sig en verklighet som man tidigare inte haft erfarenhet av, och sedan – efter kanske bara ett sommarjobb – i diktform skildra hur det är.
   Är det trovärdigt?
   Jo, så ser i många fall villkoren ut: dåligt betalda jobb, som de inom hemtjänsten, blir för många ett genomgångsarbete, vilket kommuner utnyttjar.
   Därför behöver inte Linnea Swedenmark, känd som krönikör på NSD:s ledarsida, skämmas för sig. Sedan 2019 är hon talskrivare åt Stefan Löfven.
   Nu till hennes dikter, där vi får följa med Linnea på besök hos kunderna:


   ”Ordet kund är inte något jag valt / Chefen påstår att det skapar värdighet”


   Det är inte poesi av högsta klass, men den ger oss värdefulla inblickar i hur det är att jobba inom hemtjänsten, där vi kan följa Maria, Gunilla, Johanna, Anna och andra kunder och deras villkor.
   Det blir ett slags dokumentär poesi som Linnea Swedenmark bemästrar. Och där hon reflekterar över sin egen bakgrund, som i dikten "Högskolepoängen":


   ”Barnen får något annat i blicken / när jag berättar att jag studerar […] Universitetet gör att jag blir mer än betaltjänst / som duschar deras mamma”


   Författaren speglar innerligt Elsas Underland, som hon vill berätta om för Linnea. En av Elsa lagd smörgås på fönsterbrädet leder till besök av flera djur; småfåglar, ekorrar och även större djur:


”’Nu kommer älgarna snart”’, viskar Elsa / jag kollar bortom buskarna / mot den stora täta häcken […] tills Elsa börjar skratta […] ”’Trodde du att det skulle komma älgar och äta av min macka”’ säger hon / min app börja pipa / det är dags att gå”.


   En stark skildring av hur det inbillade/påhittade också äger sin verklighet när verkligheten piper i sin app.
   Linnea Swedenmark är en i raden av författare som bidragit till att förskjuta arbetarlitteraturen från skildringar av manligt industriarbete till att handla om vad som händer då våra föräldrar hamnar i omsorg, eller ska vi kalla det förvaring.
   Hoppas Linnea Swedenmark fortsätter på det här spåret, att i såväl artiklar som i diktform skildra vilkoren för de svaga som borde ha störst stöd. Hon har en litterär röst, väl värd att förädla.


Publöicerad i NSD 24 april 2020

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.