För Ryska konstakademin i Sankt Petersburg har det under lång tid varit en tradition att ha ett stall med hästar. Fyrbenta vänner som schemalagt arbetar som modeller.
Om man följer gatan 4:e Linjen från Neva på Vasiliön till baksidan av Konstakademin, hittar man Akademiska parken där hästar strövar fritt. Där finns även ett hus som till hälften är stall, till hälften ateljé.
Ett antal personer tar på uppdrag av akademin hand om hästarna och arrangerar ridningar för barn. Totalt rör det sig om tio hästar och ponnyer.
Att rita och måla av hästar har varit ett inslag i utbildningen, även om akademins hästar inte alltid varit de vackraste.
Stanislav (Stan) som tillsammans med sin fru sköter om hästarna berättar att de ursprungligen användes som modeller för att teckna och måla heroiska krigsscener.
– Eftersom hästar var betydande i olika krig, behövdes de som modeller. Men även om fordon och tanks kom att ersätta hästar, fick de vara kvar i utbildningen. Från stallet i byggnaden finns en direkt ingång till ateljén.
Före revolutionen användes pensionerade polishästar och under sovjetåren försvann hästarna från utbildningen. Under andra världskriget användes Konstakademin som sjukhus och Akademiska parken nyttjades för odling av potatis och morötter.
Efter Sovjets kollaps 1991 har hästarna återkommit i utbildningen. De arbetar schemalagda i pass som modeller – för att sedan få ströva runt i området.
Lite motvilligt agerar hästarna modeller, men visar ändå tålamod då belöning väntar i form av äpplen och morötter. Liksom eleverna har de även sommarledigt och flyttas då utanför staden, dit hästskötarna följer med.
Eftersom polisen i Sankt Petersburg inte längre är beriden måste hästar införskaffas från annat håll. Ibland lånades hästar från stadens ridskolor, men det vanliga har blivit att hästar köps in. Och, ja, det syns på vissa hästar vad skolans budget räcker till. Men det behöver inte nödvändigtvis synas i konsten.
Akademins inslag med hästar ger också lokalbefolkningen vissa spin-off-effekter i form av trivsel. Plus att hästarnas spillning kan samlas och användas som gödsel i folks datjor, stugor.
Hästar är vanligt förekommande motiv för flera av stadens skulpturer, till exempel Bronsryttaren, som föreställer Peter den store och som står vid Aleksandrovskij trädgård, nära Admiralitetet. Skulptursamlingen Hästtämjaren, på bron Anitjkov, designades av den ryske skulptören Peter Klodt von Jürgensburg (1805-1867).
En staty till minne av von Jürgensburg finns i Akademiska parken. Kanske mest till glädje för duvorna, hästarna verkar inte bry sig.
Publicerad i NSD 27 juli 2019
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.