Möjligen ligger Svenska Akademien mer i framkant än vi anat: Att läsa en bok har för alltfler människor blivit en syssla. Så här har David Denby, litteraturkritiker för tidningen New Yorker, uttryckt det:
– Att läsa något seriöst har blivit en syssla, som att tvätta eller laga mat. Om det inte är en syssla har läsning blivit en aktivitet, som att simma eller shoppa, en aktivitet bland andra.
Svenska Akademien vill inte missa tåget och bli kvar på perrongen. Här gäller det att shejpa upp det där gamla mossiga litteraturpriset. Folk ska få vad folk vill ha och framför allt det de känner igen. Ut med litteratursnobbismen – in med musik.
Nästa år kommer därför Nobelpriset i litteratur att döpas om till Nobels pris för bästa text. I övrigt skulle jag sätta en slant på att nästa års pristagare kommer att bli följande:
Nobelpriset i ekonomi delas mellan Per Gessle och Tomas Ledin för deras sällsynta förmåga att placera och föröka det kapital de spelat in under åren. Trevliga pojkar, enligt Nobelkommittén.
Nobelpriset i fysik går till Madonna för hennes minst sagt fysiska konsertframträdanden. Vilken energi!
Nobelpriset i kemi delas mellan Ozzy Osbourne och Keith Richard, vilkas kroppar under decennier medverkat i olika spännande kemiska processer. I förhandssnacket kan de norska skidåkarna Therese Johaug och Martin Johnsrud Sundby bli aktuella. Men ett stalltips är att Johaug och Sundby istället kommer att tilldelas Nobelpriset i fysiologi.
Nobelpriset i medicin tilldelas Oasisgitarristen Noel Gallagher som spenderat tolv miljoner på knark. Motivering? Piece of Cake för kommittén som bara behöver citera Gallagher: ”Att kunna ta droger är det underbaraste med att spela i ett rockband.”
Nobels tvivelaktiga fredspris delas – i avvaktan på om det ska vara kvar – ut till Mikael Wiehe under kommande tre år.
Tiden för dem som fortfarande tror på boken och skönlitteraturen tycks vara förbi. Kommande generationer leder till nya författarskap, i stil med megahiphopparen Kanye West, som i en intervju inför releasen av sin bok (sic!) sa:
– Ibland skriver folk romaner som endast är ordrika och självupptagna. Jag är ingen fan av böcker. Jag är en stolt icke-läsare av böcker.
Med detta sagt kanske vi bättre kan förstå Svenska Akademien: Att läsa en bok är hårt. Och javisst: The Times They Are A Changin’ ...
Publicerad i NSD 17 oktober 2016
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.