måndag 27 juni 2016

Jolo – skrivkonstens agent



Norrbotten har inte många romantiska romaner, men Haparanda har varit platsen för en romantiserad skildring från första världskriget – De tre från Haparanda.


   Under första världskriget var passagen mellan Torneå och Haparanda Rysslands enda kontakt med väst. För svensk del blev Haparanda en skärningspunkt mellan öst och väst. 
Självfallet lockar en sådan plats. Det gäller såväl resenärer som spioner. Den ryska tidningen Novoje Vremja uppskattade i april 1917 att cirka 200 agenter befann sig i Haparanda, en stad som hade 1 500 bofasta invånare.

   Självfallet har en sådan plats det mesta en författare kan önska sig, vilket Jan Olof Olsson (Jolo) nyttjade i sin roman De tre från Haparanda. Och underrättelser låg författaren nära till hands, inte för inte kallades han för den välunderrättade.
Bokens huvudperson Arvid Johansson har fått tjänst som tulltjänsteman i Karungi. Idag en by med cirka 200 invånare. Men då berättelsen utspelar sig hade Karungi ett stort postkontor, där ton av brev lastades om för vidarebefordran till Finland, Ryssland, Kina och andra länder.
   
Efter en tid – då stambanan drogs vidare – flyttades gränspassagen till Haparanda. Arvid får pendla till arbetet i Haparanda. Även om han får se många intressanta människor – storfurstar, krigskorrespondenter, diplomater, spioner, bankirer, revolutionärer, skurkar – passera lockar annat en ung man. Under en ledig dag  åker han över till den ryska sidan och tar in på ett enklare hotell. Han delar sovsal med två andra svenskar – en stockholmare och en skåning – och en tystlåten ryss.

   Mitt i natten väcks svenskarna och upptäcker att deras ryske rumskamrat är död. Den ryska polisen kommer snabbt på plats och misstänker genast de svenska gästerna. De lyckas dock fly över gränsen, men de ryska myndigheterna begär att få dem utlämnade.
 Kvar återstår endast att fly sin kos och samtidigt försöka bevisa att de inte är skyldiga. Svenskarna har en ledtråd att gå på, nämligen en mystisk rysk balettdansös som inom kort ska uppträda i Stockholm. Så de tre från Haparanda beger sig söderut – med polisen i hälarna.
Jolo är en flyhänt skribent, en bra berättare som skildrar med charmfull tidsfärg.
Vi ska inte avslöja hur berättelsen fortgår och slutar. Däremot kan det berättas att Jolos roman fick lysande recensioner:

   ”Han har lekt lite med och kring sitt encyklopediska vetande om den epok som är dessa tre musketörers: med påtaglig förtjusning tryfferar han berättelsen med tidstypiska detaljer och inblickar i semipolitiska förvecklingar. […] Romanen har den för böcker lika sällsynta som goda egenskapen att efterhand bli bättre.” skrev Bengt Holmström. (Kvällsposten 29-09-1967)

   De tre från Haparanda kom att filmatiseras och visades av SVT 1974.
Jan Olof Olsson (1920–1974), född i Stockholm, gick bort endast 54 år gammal. Han gjorde flera resor till Norrbotten och Tornedalen låg honom varmt om hjärtat. Scener till teveserierna Någonstans i Sverige och De tre från Haparanda har tagits i gränsstaden.

   För yngre kanske inte de tre från Haparanda leder tankarna till Jolos roman, utan snarare till de tre medlemmarna i industrimetalbandet Raubtier.

Publicerad i NSD 27 juni 2016

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.