tisdag 8 september 2015

Praktverk om LKAB

Boken om LKAB
Redaktör: Karin Jansson Myhr
Bildredaktör: Margarita Feldman
LKAB och Centrum för Näringslivshistoria

Företagshistoria får mig att rysa. Speciellt om den är tillrättalagd och i synnerhet om den är skriven på uppdrag av en reklambyrå. Huvva!
   Därför är det glädjande att LKAB gör annorlunda och på ett gediget sätt. Boken är producerad av Karin Jansson Myhr (redaktör) och Margarita Feldman (bildredaktör), båda vid Centrum för Näringslivshistoria. De har tagit hjälp av gästskribenter och en skicklig grafisk formgivare.
   Prologen – Malmen upptäcks och pionjärerna som försökte – lockar till läsning, även om Lars-Erik Aaro, föredetta vd och koncernchef, inte lyckas undvika marknadsföringsspråket i sitt förord.
   Det är lätt hänt eftersom dylika företags funktion är enkel: producera en eller flera produkter och dra in så mycket kosing som möjligt. Företagets förträffliga beskrivningar av dess förträffliga produkter kan färga av sig då historien ska skrivas.
   Eller om bokprojektet ska underordna sig byggandet av varumärket istället för att sätta historiebeskrivningen i centrum.
   Som en bok om Boliden som inte nämner sin inblandning i en miljöskandal i Chile.
   Som en bok om Bofors som inte nämner att företagets produkter används för att döda människor i fjärran länder.
   Som en bok om LKAB som inte nämner gruvarbetarstrejken och grunden för den.
   Boken om LKAB är ett praktverk som inte väjer för att historien har kantats av mycket annat än lyckade affärer. Boken blir så mycket mera än ett stycke företagshistoria. Den blir en resa i järnmalmens historia.
   Boken är väldisponerad, översiktlig och med ett fantastiskt bildmaterial. Snygg grafisk form och pompös i sin storlek. Den här boken (1,8 kilo) måste läsas i sittande ställning. Läsaren får vara bra stark i armarna för att läsa den på rygg i sängen eller soffan.
   Ja, ja, ja – men finns inga hundar begravna? Alla böcker produceras utifrån urval. Allt kommer inte med, till exempel om hur människor i Malmberget känner sig när deras hus skakar sönder.
   Författarna tassar vackert vad gäller språket, till exempel ”Delar av Malmberget har redan påverkats av gruvans utbredning …” Påverkats? Det kunde likaväl ha skrivits ”Gruvhålet slukar Malmberget.” Förutom denna försiktighet saknar jag människors röster. Lite kött och blod.
   Trots dessa smärre anmärkningar, vill jag rekommendera den här boken. Den lär bli ett standardverk för den som vill ta del av den svenska nationalrikedomens historia. En bok som borde finnas i norrbottniska skolbibliotek.


Publicerad i NSD 8 september 2015

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.