lördag 17 december 2022

#metoos värdegrunder verkar ha gått på grund

År 2017 spred sig #metoo-uppropen över stora delar av världen. Manifestationer arrangerades. Det skrevs upprop och debattinlägg.
   Alice Bah Kuhnke, dåvarande kulturminister, sammankallade cheferna för Dramaten, Operan och Riksteatern för samtal redan i november det året. Åtgärder vidtogs, till exempel i form av dialog, samtal, möten, visslarfunktion, ny chefshandbok, revidering av policy och riktlinjer gällande sexuella trakasserier, andra former av trakasserier och kränkningar.
   Det här är exempel på föredömliga insatser. Tomma ord eller bristande förståelse för det allvarliga i förseelser har aldrig varit till stöd för utsatta kvinnor (eller män).
   Hösten 2019 figurerade Niklas Nordström, Luleås kommunalråd, i medierna för påstått utnyttjande av en kvinna i beroendeställning. Detta var två år efter att #metoouppropen inleddes och att Luleås politiker beslutat om dokumentet ”Förebygga och hantera kränkande särbehandling, trakasserier och repressalier
. (Riktlinjerna är giltiga till 2026.)
   Hur agerade kommunens styrande? De kom tydligen inte ihåg sina egna beslutade riktlinjer. Istället la S-styret locket på för det personalärende som fanns. Partiets
sak var viktigare än lärdomar från #metoo eller vad som stod i kommunens riktlinjer.
   Spelarna i Luleå Hockey/Munksund har skydd mot puck och tacklingar – men inte mot hur en sportchef tillika tränare kan ha betett sig. Tränaren ska ha lämnat sina uppdrag av
familjeskäl, men uppgifter gör gällande att det kan röra sig om olämpligt beteende under en lagfest.
   Stefan Enbom, vd för Luleå Hockey, har inte varit villig att kommentera dessa uppgifter. Ett underbetyg för en klubb som kallar sig Sveriges mest "jämställda hockeyförening". Med tanke på att #metoo inte var en 1800-talshändelse, borde föreningen ha agerat öppet och tydligt.    
   Tack vare medier kommer det årligen fram uppgifter om idrottsledares olämpliga beteenden. Föreningar vill gärna sköta dessa frågor internt, medan #metoo borde ha påmint om annat. Påminnelse: Hur länge tog det inte förrän Patrik Sjöberg och Erik Granqvist kunde berätta om vad de blev utsatta för?

   Dags att tala ur skägget alltså: Till gagn för dem som eventuellt utsatts, för den egna trovärdighetens skull (att man inte tar lättvindigt på dylika företeelser), men också för att säkerställa att tränares händer inte gör utflykter från taktiktavlan till ställen de inte ska vara på.
   Värdegrunder och certifieringar är fina nog, men det är hur de används som betyder något. Agerandet är det viktiga, det trovärdiga.

Publicerad i NSD 17 dec 2022

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.