lördag 24 september 2022

Det är bara i barnböcker som alla djur är trygga

De farligaste orden behöver inte vara "gängkriminalitet", "Putin-priser" eller "hotad elförsörjning". Tänk om det som skrämmer oss mest är "livsstilsförändring".De få gånger politiker frågas börjar de mumla någonting, typ, "nej, det ska inte behövas ...".
   Jag är vän av vindkraft, men även den har en miljömässig prislapp (och då menar jag inte främst förstörd utsikt). Därför borde en grön omställning för att förbättra miljö och klimat rimligen också värna naturoch djurliv.
   Just djur förekommer ofta i barnböcker, till exempel Bamse, Bu och Bä, Castor (bäver), Findus, Mamma Mu, Pelle Svanslös, Örjan (örn) med flera.
   I barnboksvärlden är djur trygga. Där vill ingen hugga ihjäl djuren, och finns någon dylik skurk finns också någon som stoppar illdådet.
   Så är det inte i vår hårt kapitaliserade värld med krav på ständig tillväxt. Där går djuren inte säkra, inte ens i den gröna omställningens namn.
   Synopsis: Mäktiga män och kvinnor (kapitalintressen och s-regeringen) vill satsa på vindkraft. Gärna utanför vårt territorialvatten för då kan inte naturoch djurvänner överklaga denna etablering i domstol.
   Två gigantiska vindkraftsparker (Aurora och Kultje) är tänkta att placeras i ett av Sveriges viktigaste fågelområden (Stora Karlsö och Lilla Karlsö, där 60 respektive 70 fågelarter häckar). Dessa vindkraftsparker kommer att störa fåglars flyttleder med följd att fåglar kommer att "giljotineras". Enligt Gotlands ornitologiska förening orsakas 70 procent av den kända dödligheten hos havsörn av vindkraftverk.
   Låt oss tänka oss en barnbok utifrån detta synopsis (med enkelt språk och osminkade bilder), men med skillnaden att barn läser för vuxna. Så att vi vuxna kanske förstår att en omställning även måste innefatta värnandet av naturoch djurliv.
   Etablerandet av gruvor, batterifabriker och vindkraftsparker får inte ske mot natur- och djurliv. Om vi därtill skulle börja med förbud för kortare flygresor (Stockholm-Göteborg etcetera), förbud för plastpåsar (andra länder kan), begränsad biltrafik i storstäder etcetera, har vi tagit några första steg som inte tillnärmelsevis kommer att rubba vår standard.
   Avvikelsen mellan hur djur gestaltas i barnböcker och hur vi betraktar djur i vår politiska och ekonomiska värld är skrämmande. Ekologiskt nödvändiga åtgärder och ökad konsumtion är inte två filer på samma väg, utan ett vägval förenat med livsstilsförändringar.
   Om inte, kan vi diskutera vad vi saknar när vi ser en vindsnurras propellerblad klyva en örn, eller fåglar av annan art.

Publicerad i NSD 24 september 2022

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.