lördag 27 augusti 2022

Politikerna saknar idéer om den kulturella viljan

De lite sorgliga regionvalen hamnar oftast i skuggan av dito till riksdag och kommunfullmäktige. När över hälften av ledamöterna i regionfullmäktige Norrbotten under innevarande period är äldre än 65 år liknar valet närmast som att utse styrelse för någon av pensionärsföreningarna PRO eller SPF.
   Ändå är regionvalet viktigt, särskilt om man vill se satsningar på kultur runt om i länet. Region Norrbotten är en stor bidragsgivare till kultur. Så låt oss syna några partiers länsprogram eller motsvarande som avser vad man vill göra i Norrbotten.
   I valprogrammet Framtidslandet Norrbotten skriver Centerpartiet: ”Ett rikt utbud av kultur i alla dess former och möjlighet till ett brett utbud av fritidsaktiviteter i hela länet.”
   Sjukvårdspartiet betonar i sitt program att vallöftet från 2018 om neddragning i övrig verksamhet (till exempel kultur) är uppfyllt. I övrigt nämns inget om vad partiet vill med regionens kultursatsningar.
   I sitt valmanifest lägger Socialdemokraterna vikt vid kulturens frihet och att kultur inte drabbar vård: ”Kulturen måste vara fri, för det är genom kultur vi analyserar samhället och genom kreativitet vi finner lösningar. Kulturens kostnad ska inte ställas mot kostnader för vård och omsorg, för vi har råd med båda och båda är ovärderliga ...”
   Vänsterpartiet har två korta punkter i sitt regionprogram 2022–2026: ”Öka kulturstödet och öka stöd till föreningslivet.” samt ”Införa Kultur på Recept (KR).”
   Moderaterna är i sitt Handlingsprogram 2022–2026 betydligt mer ordrika än Vänsterpartiet. Här ett utdrag: ”Kulturen är en viktig del av samhället och bidrar till förståelse, bildning och utveckling. Den har stort egenvärde och ska vara fri.” Syftningen ”Den” är lite oklar, men vi får utgå från att den avser ”Kulturen”.
   Liberalerna sätter i sitt regionala valprogram fokus på att regionen har ansvar för satsningar som kommunerna inte mäktar med ekonomiskt. För att dessa satsningar inte stannar inom Fyrkanten vill partiet att det utreds om möjligheten för ”Region Norrbotten att ur ett likvärdighetsperspektiv ta ett större ansvar för föreningsliv, kultur och idrott än idag.”
   Det går att spåra en viss lättja i partiernas syn på kultur. Hade de tagit lika lätt på sina formuleringar på andra politiska områden skulle det ha kunnat få ödesdigra konsekvenser vad gäller röstutfallet.
   Det verkar även dessutom som om kultur bara uppstår. Kanske till och med utan kulturarbetare. Partierna håller sig till ett konsument/nyttjande-perspektiv. Därför är det föga förvånande att inget av partierna betonar värdet av kulturarbetare i Norrbotten. Eller närmar sig frågor som är viktiga för dessa, till exempel att skattefinansierade verksamheter följer MU-avtalet, så att konstnärer får skäliga ersättningar. Att det är nödvändigt att norrbottniska kulturarbetare i betydligt större omfattning ges uppdrag för att kunna fortsätta med sina kulturella uttryck. I det sammanhanget är det viktigt att skattefinansierade arrangörer följer de rekommendationer som finns för olika kulturella uppdrag.
   För att utveckla kulturen krävs bättre bränsle än pliktskyldiga skrivningar. Eloge till Socialdemokraternas tydlighet om kulturens frihet och Liberalernas förslag om likvärdighetsperspektiv jämfört med övrigas allmängiltiga formuleringar.
   Det som saknas är idéer om den kulturella viljan hos politikerna. Inte minst för att undvika debacle som det vid Konstmuseet i Norr, Kiruna. Och för att väcka liv i ett trött Norrbottens museum.
   Övriga partier har inte svarat på min förfrågan.

Publicerad i NSD 27 augusti 2022

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.