lördag 20 augusti 2022

Gärna peppigt event – men först sjysta villkor

Kommer ni ihåg pandemin? Klart ni gör. Borde inte vi – eller åtminstone politiken – ha lärt sig något från den? Viljan att ansluta sig till kärnvapenallianser, exportera vapen till diktaturer och att ge krigsmakten mera pengar är det inget fel på.
   Däremot är viljan skral när det gäller förbättringar för folk som arbetar inom vård och omsorg; människor som utför viktiga jobb men till löner och villkor som lämnar mycket övrigt att önska.
   Utdelade covidbonusar var vackert nog, men de löste ingenting i grunden. Därför var det ingen överraskning att det skulle uppstå problem med bemanning denna sommar. Sättet att locka fler till jobb inom vård och omsorg hänger uteslutande på löner och villkor.
   Sökande till sommarjobb inom äldreomsorgen i Luleå fick detta mejl från Recruit Visma (23 maj 2022, kl 09:23):
   ”Ska du sommarjobba i äldreomsorgen i sommar? Boka in 2 juni kl. 17:00 och upplev årets peppigaste event som kommer ge dig allt du behöver inför jobbstart. Det kommer bjudas på ett exklusivt musikframträdande av artistlegendaren Siw Malmkvist, senast i Så Mycket Bättre på TV4 och stjärnskottet Nova Luther, topp tre i Idol 2020.”
   Här nöp sig säkerligen en och annan i armen. Vad är detta? Vid fortsatt läsning framgick att även ”vikarieproffs” från branschen, socialministern och en av Sveriges lyckoforskare skulle delta. Ett Doobidoo för arbetssökande?
   Hur har bemanningsföretaget lyckats sälja in detta till arbetsgivare (i många fall kommuner)? Tror bemanningsföretaget och arbetsgivarna att ett peppig event är det som efterfrågas av arbetssökande?
   Socialdemokraterna i Luleå har gått från vallöfte till att vara föga intresserade av att avskaffa delade turer. Vår region ska genomgå en större omvandling för att ställa om till så kallat grönt stål. Det går. Men att lägga delade turer på hyllan tycks vara raketforskning.
   Enligt socialnämndens ordförande kan anställda nyttja den delade turen till att gå hem och gå ut med hunden – inte alla har. Att sammanhängande arbetstid främjar dito ledighet kan heller inte vara okänt.
   Det hade varit mera lämpligt om arbetssökande (och varför inte ansvariga politiker) fått någon av de skildringar som den svenska arbetarlitteraturen gett oss under flera år. Några av dessa böcker har recenserats på denna kultursida, till exempel Elliot Barons ”Vi kommer med hjärta hem till dig” (it-lit, 2021).

Publicerad i NSD 20 augusti 2022

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.