tisdag 10 maj 2022

Med väl valda ord och ögon känsliga för poesi

Alexandra Sundqvist
Förlora & Fauna
Poesipamfletten #8
Pamflett förlag

Alexandra Sundqvist, född i Boden, är kulturjournalist och författare. Hon har skrivit en uppmärksammad bok om Barbro Hörberg. Det visste jag. Detta överraskade mig: Alexandra Sundqvist är senast publicerad i Poesipamfletten. Denna djärva och sinnrika idé till att sprida poesi i ett enkelt format. Klammerhäftad skrift om 26 sidor plus omslag.
   Poet, alltså. Och med den äran. I ”Förlora & Fauna” (underbar titel) – där växtligheten utgör fond – får vi med hennes väl valda ord balansera mellan det varaktiga och det förgängliga. Livets gång? Om att få vara det ena, men inte det andra:

”tänk att få ingå i nåt stort, vått och blått / men aldrig vara ett hav / bara vara val”

Eller när det distraherande, för oss lockande och pockande – klätt i vilja att ha, äga, med orden ”Fynd” frestande – får ge vika för fascinationen över äventyret med (i) en vattenpöl. Kan man skriva en bra dikt utifrån orden ”galon” och ”vattenpöl” utan att den blir föräldrakäck är man banne mig en bra poet.
   Det är Alexandra Sundqvist.
   Men så ett aber: Är detta debuten, poesidebuten? Förbrukad i pamflettform?
  Ja och nej. Normalt brukar debuten ske med fler sidor och i inbunden bokform. Pass, säger jag. Bara Alexandra Sundqvist fortsätter på poesins väg. Den ådra hon hittills tömt ur kan räcka till fler sidor, större vågor. Eller som hon skriver om (från) ett annat vatten:

”i varje simtag ryms en seger / i varje våg en främlings onämnbara förlust”

Publicerad i NSD 10 maj 2022

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.