lördag 7 maj 2022

Kolonialism är alltid kolonialism – oavsett var

I jämförelse med länder som England, Nederländerna, Spanien och Portugal var Sverige ingen stor kolonialmakt utanför sina gränser. Vår granne Danmark var mer ”framgångsrik” än oss med fler kolonier, sin framträdande roll i den atlantiska slavhandeln och med en kolonial hand över Kalaallit Nunaat (Grönland).
   Den svenska kolonialismen var till stor del ”inhemsk” och avsåg kontroll, makt och exploatering av samiska områden. Nutida konflikter gällande rättigheter över land, jakt och fiske har sin bakgrund i Sveriges kolonialpolitik från 1600-talet fram till 1800- och 1900-talens skallmätningar.
   I vår tid kommer uppgörelserna, till exempel Girjasmålet i januari 2020. Även officiella ursäkter och inledda försoningsprocesser. Svenska kyrkan har kommit längre på det här området än staten.
   Sverige erkänner samer som en nationell minoritet, men vägrar att godkänna ILO 169. En konvention som antogs 1989. Den bygger bland annat på att principer från FN:s övriga deklarationer om rättigheter även ska tillämpas på urfolk. Norge skrev på 1990. Sverige har inte gjort det. Varför?
   År 1998 bad den dåvarande jordbruks- och sameministern Annika Åhnberg (S) det samiska folket om ursäkt för hur staten behandlat dem genom historien. Den ursäkten ledde inte till någon egentlig politisk kursändring, vilket tydligt markerades då regeringen – nära 25 år senare – gav tillstånd till ett utländskt bolag att anlägga en gruva i bästa renbetesland.
   Kändes inte en kolonial odör i luften då regeringens beslut om Kallak presenterades? Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) pratade inte bara för regeringen och statsmakterna. Gav han inte även röst åt den kolonialism Sverige fortfarande tycks dras med?  Att se renbetesland som en lämplig plats för en gruva är knappast i samklang med ILO 169, men så har Sverige heller inte skrivit under den konventionen.
   Israels erövring av palestinska områden och kolonialisering (olagliga bosättningar, kontroll av grundvattnet etcetera) är med sina 55 år en av de längsta ockupationerna i modern tid. Förvisso protesterar Sverige mot Israels ockupationspolitik, men samtidigt köper vi krigsmateriel från en stat som bryter mot folkrätten. Varför?
   Sverige måste återkommande påminna sig självt om sitt koloniala förflutna. Vår hållning måste vara allvarligt menad oavsett om den hemmavid avser stöd för ursprungsfolks rättigheter eller om den gäller folk som är utsatta för ockupationsmakter. Såväl i samiska Gállok (Kallak) som i Bayt Lahm (Betlehem) på Västbanken. Eller i Tibet. Eller i Ukraina.

Publicerad i NSD 7 maj 2022

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.