lördag 9 april 2022

Mot kunskap och respekt väger våld och vapen lätt

Gil Scott Heron gav 1971 ut ”The Revolution will not be Televised”. En Spoken Word-inspirerad låt som speglade sin tid, men föga användbar vad gäller kriget i Ukraina.
   Putin ringde till 1980-talet och bad Sovjet att förbereda stridsvagnarna.
En snabb seger förutsågs. Istället möttes de ryska soldaterna av hårdnackat motstånd och att ”The War will be Televised”.
   Det om något har Ukraina visat. Vem kunde förutse att Volodymyr Zelensky, landets president, via videolänk skulle hålla tal till flera parlament. Skickligt!
   Kriget är jämfört med andra enkelt att förklara: I strid mot folkrätten har Ryssland attackerat Ukraina, som med stöd av samma folkrätt har rätt att försvara sig. Linjerna mellan det orättfärdiga och det rättfärdiga är tydliga.
   Nyheter om krigets gång har kombinerats med vad som kan liknas vid en stor studiecirkel om ett land vi tidigare inte kände till så väl. Här har många medier skött sig föredömligt. Vi har fått ta del av olika inslag i det ukrainska samhället; konst, film, idrott, jordbruk etcetera. Kommit nära människor.
   En dylik studiecirkel skulle med tiden vara på sin plats vad gäller Ryssland. Om förändringar är hart när omöjliga i Duman (parlamentet) kan de lokala borgmästarvalen vara en första framkomlig väg. Vad vet vi om dem?
   Aleksej Navalnyj, ledare för Russia of the Future, är inte den enda oppositionspolitikern.
   Redaktör Marina Ovsjannikova, som protesterade under statliga Pervyj Kanals nyhetssändning, är säkerligen inte den enda som gjort en aktion på sin arbetsplats.
   Det finns fler än Pussy Riot som med kultur agerar mot åsiktsförtryck. Vad vet vi om dem?
   Historiskt sett har makten i Ryssland/Sovjet/Ryssland slagit mynt av landets storlek. Stort land kräver fast hand. Som om inte ett stort land skulle kunna baseras på mänskliga frioch rättigheter.
   Krig är så 1900-tal. Det nya stavas intresse för andra kulturer. Kunskap istället för Kalashnikovs. Nyfikenhet istället för neutronbomber. Respekt istället för raketer.
   Vladimir Kara-Murza, rysk oppositionspolitiker som likt Navalnyj varit utsatt för mordförsök (förgiftning), berättade i en intervju för CNN (19 mars 2022): ”Bara ryssar i Ryssland kan förändra situationen.”
   Kara-Murza betonar den egna tilliten och kraften istället för att en främmande makt ska göra jobbet. Det kan inte skada att detta kombineras med en i omvärlden stor studiecirkel, lik den om Ukraina. För att visa intresse och stöd för ett annat Ryssland än Putins.
  Viktigast just nu är dock att det blir fred och att Ukraina återfår sitt nationella oberoende.

Publicerad i NSD 9 april 2022

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.