onsdag 16 mars 2022

Flerspråkigt satiriskt epos om politiskt stjärnskott

Rosanna Fellman

Republikens president/Tasavallan presidentti

Förlaget

Rosanna Fellman har gett litterärt liv åt Rouva Presidentti, ett politiskt stjärnskott som fått förtroende att vara republikens president.
   Att Rouva Presidentti fått folkets stöd är sekundärt eftersom det viktiga är att leverera till dem som verkligen backar upp henne – sponsorerna.
Resultatet är ett flerspråkigt diktepos om politisk makt, där merparten är skriven på svenska och med rikliga inslag på finska. Även andra språk förekommer.

   Rosanna Fellmans idé är lysande och det är verkligen upplagt för ironi och satir.
 Men det ska genomföras också.

   Till att börja med är titeln ”Tasavallan presidentti” (Republikens president) lånad från den ikoniske gitarrgurun Jokka Tolonens band, Tasavallan presidentti, bildat 1969. Men jag har en känsla av att han inte bryr sig, så vi släpper det.

   Värre är att det saknas en redaktörs råd som skulle kunnat banta ett babbligt manus till vad en utgivning är värd i antal sidor. Och det senare är långtifrån nuvarande 208 sidor.
Jag anar ett problem. Fellman är både estradpoet och bokpoet. Det som fungerar på scen gör inte alltid det i bokform. Liksom omvänt. Estradpoesins popularitet låter sig inte transformeras till bra poesi, trots att Förlaget önskar det.

   Fullständiga meningar som styckas upp i varierande radfall blir inte med automatik poesi. Så enkelt är det inte. Det enkla är det svåra. Det babbliga är alltid enkelt. Och vad gäller humor och satir krävs mer än att kalla sponsring för sponsorering ...
   Bland de på tok för många sidorna finns det dock pärlor som visar Fellmans talang:

”Som President finns det mindre / jag personligen kan säga till om / angående den statliga politiken. / Säger mest till om imagen och / betydelsen av att uttrycka / sin politiska personlighet / via produkterna.”


Men också här består poesin av två fullständiga meningar som fått lite ”poetiskt” radfall. Det finns dock småroliga episoder, till exempel om hur en isbrytare ska tilläras presidenten.

   Självfallet finns det sådant jag missar då jag inte förstår finska eller har tillräcklig inblick i finländsk politik. Men som läsare har jag inte heller fått någon vidare hjälp av författaren.

   Uppdraget att skriva ett satiriskt epos om hur politisk makt kan te sig styrd av sponsorers intressen är fortfarande ledigt. Arbetstiteln kan med fördel vara ”Republikens president” eftersom den tål att ”knyckas” på nytt och resultatet har stora förutsättningar att bli bättre.

Publicerad i NSD 16 mars 2022

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.