Flexibilitet är ett ord som sprids lite här och var. Det har en schysst aura, låter positivt. Ständigt anpassningsbar. Sådan skulle man vara. Inte pjåska med arbetsrätt och sådant tjafs.
Flexibel skulle förvisso också kunna gälla vilja till snabba och befogade åtgärder för att stärka arbetsskyddet på arbetsplatser. Men gör sällan det.
Senaste tio åren har 490 människor dött i arbetsrelaterade olyckor. Lastbilsförare är mest utsatta.
Jag vill inte jämföra med döda i skjutningar, men konstaterar att politiker sällan nyttjar magstödet när det gäller att uttrycka avsky mot att omkring 50 människor årligen dör på arbetsplatser.
Sedan 1993 har arbetsmarknaden varit synnerligen flexibel. Det var då det Arbetsförmedlingens monopol avreglerades. Bemanningsföretag började sprida sig som granbarkborrar. Marknaden blev ännu mer marknad.
Företag behövde inte längre ha lager av guldklockor. Kontinuitet backas upp av rörlighet. Var femte människa på arbetsmarknaden är tillfälligt anställd eller frilans.
Och så detta HR-språk, nyttjat för att sålla humankapitalet. Arbetare? Anställd? Nej, framtiden stavas matchning av kandidater till Arbetets röda matta, där de sökande castas som i filmindustrin. Gäller förstås inte sökande till skitiga knegarjobb.
Och variationer av termer för anställningsformer, till exempel intermittent anställning. En tidsbegränsad anställning som inte sträcker sig över en sammanhängande period, utan begränsas till varje enskilda och ”generösa” tillfälle humankapitalet tackat ja till att arbeta. Eftersom den anställda har denna ”rätt” – tacka ja eller nej – uppstår ett nytt anställningsförhållande vid varje arbetstillfälle.
Och hur många jobbannonser utformas: Bemanningsföretag söker anställd för kunds räkning. Du får inte veta vad företaget heter och därmed inte var arbetsplatsen ligger. Som om det inte vore viktigt för dig.
Arbetsmarknadens nyspråk har också lett till märkliga yrkestitlar. För en tid sedan vann Student Consulting en upphandling som avser rekrytering av vikarier till skolor i Luleå kommun. Vikarier anställs som konsulter hos Student Consulting och ska sedan konsulta som förskole- och grundskolelärare. Någon utbildning behövs inte.
”Många idrottare har tränarutbildning eller domarbakgrund – jättebra bakgrundsprofiler för lärarvikariat”, säger Therese Vikenbacke. Hon är leveranschef vid Student Consulting. Vilka kollin är det tänkt att levereras? Finns det paketlösningar?
Eller för att parafrasera ett känt uttryck: Är du lönsam, castad och paketerad, lille vän?
Publicerad i NSD 12 februari 2022
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.