Storytel, det största ljudboksförlaget i Sverige, har köpt anrika Norstedts, grundat 1823. Köparen är betydligt yngre, grundades 2005.
Prissumman – 152 miljoner – kan tyckas stor, men visar nog snarare hur utsatt branschen är.
På så sätt var inte affären överraskande. Däremot tystnaden kring vilka konsekvenser affären kommer att få i form av ökad dominans från två stora konstellationer.
Storytel och Norstedts = dominans av produktion och distribution av ljudböcker och e-böcker.
Bonniers och Adlibris/Pocketshop = dominans av produktion och distribution av pappersböcker.
Så här ser det ut i mediadominansens Sverige.
För ett år sedan hade Storytel 180 000 betalande abonnenter. I år är siffran 300 000. För kostnaden av vad en pappersbok kostar kan du under en månad tanka hem ljudböcker och e-böcker.
Helt klart har Storytel skapat en stark nisch på bokmarknaden.
Men betänk att en eller två miljoner läser/lyssnar på böcker på det här sättet? Hur kommer det att påverka den fysiska bokhandeln? Kommer biblioteken i deras nuvarande funktion att vara relevanta?
Ett dystert framtidsscenario tornar upp. Storytel plockar russinen ur kakan medan biblioteken får stå för de böcker som inte lika enkelt går att kapitalisera.
Tillgången till litteratur blir mer och mer i form av en tangenttryckning än besök på bibliotek, uppläsningar, författarmöten och bokmässor. Ja, välkommen nya, sköna värld där allt vänds upp och ned. Allt underordnat kapitalets makt eftersom kulturpolitiken mer eller mindre har kapitulerat.
Det vore på plats att våra politiker visar intresse för dessa frågor. Svaren är hittills få. Frågorna desto fler, till exempel om vi vill att våra bibliotek i framtiden ska bli väntsalar – och i så fall väntan på vad?
Just nu röstar vi med händerna och våra tangenttryck. Kanske borde vi rösta med fötterna och besöka våra bibliotek och känna den atmosfär de kan ge i fråga om bredd, mångfald och fantasi. För att inte tala om: Detta äger vi gemensamt. Detta är för alla. Detta är en viktig del i vårt offentliga samtal och vår demokrati.
Publicerad i NSD 12 september 2016
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.