måndag 4 januari 2016

Vågade väggar vinner


En ledig dag i Stockholm. Vad göra? Fotografiska? Bra förslag, men kanske läge att prova något nytt. Tur att yngre dotter vetgirigt har undersökt staden och kommer med tips.
   Mot Rågsved. Fast inte i något punknostalgiskt syfte, utan snarare för att vända Rågsved centrum ryggen och promenera mot ett nedlagt industriområde som blivit en tilldragelse för långväga resenärer.
   Promenaden som tar 12–13 minuter leder till Snösätragränd (i folkmun kallad Bråtegränd), en av Europas största graffitiutställningar.
   Gränden, inklusive anslutande plåtväggar, är cirka 800 meter lång och fylld med graffiti. I slutet av gränden finns en vändplats och spår av ett tillfälligt café, en bar och ett tält som skvallrar om ravedans.
   November är inte bästa månaden att besöka Snösätragränd. Vägen är lerig och vattenfylld på vissa ställen. Större och mindre lastbilar kör fram och tillbaka. Mest frekventa är de lastbilar som transporterar Big Bag-påsar med sten- och betongmaterial från rivnings- eller ombyggnadsprojekt. Området verkar vara upplag för sådant som ska återvinnas eller tas om hand på annat sätt.
   I gränden ligger gåtfulla berg med kläder, våta och skitiga. Varför hamnade de här? För att någon ville dumpa insamlade kläder?
   Under tidigare borgerliga styren har strikt nolltolerans rått i huvudstaden. Graffiti har setts som ingång till kriminalitet och ska därför inte uppmuntras. Målningarna i Snösätragränd har visat motsatsen. I och med att området blev lagligt för graffiti har bråk och social oro i närliggande bostadsområden minskat.
   Graffitin i Snösätragränd har en likhet med den i East Side Gallery, Berlin. Den är inramad av en kontext. I Berlin där 1,3 kilometer av den förhatliga muren har sparats som påminnelse av det delade Berlin. I Snösätragränd eftersom området fortfarande rymmer många arbetsplatser.
   Kontraster berikar. Och lite skit på skorna skadar inte efter att man har tagit del av ett och annat tråkigt vernissage.
   Ett besök i Snösätragränd är värt sin promenad. Om graffitin kommer genomgå remakes eller flaga med tiden är som ett oskrivet blad, eller snarare en osprutad grå vägg.

Publicerad i NSD 4 januari 2016

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.