torsdag 23 april 2015

När giganten ska skriva om sig själv blir det sällan lyckat

Ralph Lundsten
Cosmic Composer
Vulkan

Ralph Lundsten har skrivit en bok om sig själv, utgiven på eget förlag. Han har dessutom formgivit den tillsammans med Joakim Walldén. Ingen känner Ralph Lundsten bättre än Ralph Lundsten.
   För er, som av någon anledning missat denna storhet, kan vi låta Ralph Lundsten berätta om Ralph Lundsten.
   Han är Sveriges mest kända tonsättare av synt- och elektronisk musik, allt skapat i hans berömda Andromeda-studio. Han är också framgångsrik konstnär, filmare och författare – i sanning ett nutida universalgeni.
Ralph är 1980-talets mest populära Sommarpratare. Den framgången ledde till bildandet av Andromeda Fan Society – Sveriges största privata kulturförening.
   Men Ralph Lundsten är mera än så. Han är en äventyrare i tid och rum, en själens vagabond, en gränslös konstnär, en renässansmänniska.
   Och nu aktuell med boken Cosmic Composer, där vi lovas att få läsa om ett fascinerande människoöde från en ung jordling som utvecklas till en kosmisk ambassadör för Andromeda och de yttre rymderna!
   Anslaget är pompöst och så fortsätter tonen genom boken. Taffligt skrivna episoder som torde göra ingen glad. Fel, fel, fel. Boken kommer att gå hem bland Ralph Lundstens hardcore-fans. Häri ligger Ralph Lundstens styrka och svaghet. Vad han än gör går hem i en speciell värld – men får inte samma avtryck i andra världar. Kanske är det därför Ralph Lundsten måste anlägga sitt eget kosmos, där han är den förste och viktigaste medborgaren.
   Detsamma gäller bokens layout. Amatörmässig, enligt mitt omdöme. Men eftersom Ralph Lundsten är ett universalgeni kanske han har funnit en egen formmässig värld långt bortom den som eftersträvar det gyllene snittet.
   Om nu Ralph Lundsten är en sådan storhet, varför har inget etablerat förlag kommit på idén att ge ut en bok om denne gigant? Därför fick Ralph Lundsten rycka ut och skriva om Ralph Lundsten.
   Jämte spökskrivna böcker är detta tillvägagångssätt några av litteraturens värsta avvarter, enligt min mening. Men tro mig: Vi kommer få se fler sådana böcker.
   Kulturvärlden är full av egocentriska män. Det går tretton på dussinet. Till vår tur som läsare blir många manliga egon omskrivna av författare. I kategorien spökskrivna böcker finns enstaka pärlor. Men när giganten ska skriva om giganten blir det sällan lyckat.
   Är en bok om Ralph Lundsten motiverad? Självfallet. Och självklart borde den skrivas av någon annan än Ralph Lundsten. Av någon med distans. Av någon som förmår att reflektera.
   En sådan bok kan förvisso komma i framtiden. Men frågan är om inte Ralph Lundsten har förstört det för Ralph Lundsten när Ralph Lundsten skrivit ett pekoral om Ralph Lundsten?
   Bokens enda förtjänst är dess epilog, där hardcore-fansen och eventuella andra läsare får ta del av Ralph Lundstens imponerande produktion. Men inte ens den bäste tonsättaren av synt- och elektronisk musik gör en författare.

Publicerad i NSD 22 april



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.