lördag 25 augusti 2012

För mycket Vikström för rådet?

Under senare år har det kommit ut flera böcker med texter av Birger Vikström (1921–1958). Först återutgåvor av De lyckliga åren och Dubbelkrut (och hans pirater). De kom ut 2010. Året därpå kom samlingen Mitt namn är Birger Vikström. Så enkelt är mitt elände! Och 2012 kom Vild norrlänning tar till orda.
   Det måste betraktas som en bra period för alla som gillar Birger Vikströms författarskap. Men för Statens kulturråd var detta för mycket. De lyckliga åren fick litteraturstöd. De tre andra titlarna, utgivna av Black Island Books, fick avslag.
   Varför fick bara en av dessa titlar stöd? Om det kan vi bara spekulera. Men en intressant iakttagelse kan vi ändå göra. Den första återutgåvan gavs ut av h:ström – Text & Kultur och ingår i förlagets Serie Norrland. En av redaktörerna för Serie Norrland är Gunnar Balgård. Samme Balgård satt i kulturrådets referensgrupp vid tiden då beslutet togs om statligt litteraturstöd.
   Självfallet rör det sig inte om jäv eller apparatskij-kultur. Här måste även dementeras att Volvo är kinesiskt och att Sverige säljer vapen till diktaturer. Därmed återstår bara det pinsamma i att kulturrådet försöker tävla med Vikström ifråga om humoresker.

Publicerad i NSD 12 juni 2012

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.