söndag 27 oktober 2019

Monstret då, monstret idag


Tänk er att 1968–1969 skriva en låttext som håller än, och som faktiskt är ännu mer aktuell idag. Det har Steppenwolf med frontfiguren John Kay gjort. Han (Joachim Fritz Krauledat) föddes i Tilsit (numera Sovjetsk, nära Kaliningrad i dåvarande Sovjet). Familjen flyttade till Östtyskland och lyckades 1948 fly till Västtyskland för att tio år senare emigrera till Kanada.   
   Det är inte svårt att sticka ut hakan och kora Monster till en av rockhistoriens bästa låttexter. Få texter har tagit temperaturen på sitt land och varit så igenkännande. 
  Jamen, Lundells Öppna landskap då! Glöm den, den kommer inte i närheten av den rannsakning Monster står för. Den är skriven mitt under brinnande Vietnamkrig, i en tid när alltfler amerikaner frågar sig varför landet ska föra krig på en annan kontinent.
  Men Monster är inte närmast en anti-krigslåt utan snarare en exposé över USA:s koloniala tillblivelse, hur den federala republiken utvecklats och hur den amerikanska frihetslängtan till vissa delar fått ett monsterliknande uttryck.

The spirit was freedom and justice
And its keepers seemed generous and kind
It's leaders were supposed to serve the country
But now they won't pay it no mind
Cause the people grew fat and got lazy
Now their vote is a meaningless joke
They babble about law and order
But it's all just an echo of what they've been told


Det episkt berättande påminner i stil till viss del om Bob Dylans Hurricane, en protestsång med anledning av att boxaren Rubin ”Hurricane” Carter ansågs oskyldig dömd för mord.
  "Monster" är en nio minuter lång, tredelad svit (Monster/Suicide/America) som speglar det osäkra tillstånd en aldrig så stark stat kan utsätta sina invånare för. Det är svårt att inte se låten som en förutsägelse om hur USA en dag skulle få en monsterliknande president.

America, where are you now
Don't you care about your sons and daughters
Don't you know we need you now
We can't fight alone against the monster


Så där är vi – med Steppenwolfs Monster och Greta Thunberg – och möjligen kan vi därmed förstå hur viktigt det är med kritik, ifrågasättande och för klimatet skolstrejkande ungdomar är för vår framtid. Monster tål att lyssnas på till den dag historien inte upprepar sig.


Publicerad i NSD 26 oktober 2019

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.