lördag 14 september 2019

För människor har kriget inte tagit slut

Det andra världskriget tog slut 8 eller 9 maj 1945, tidsmässigt beroende på om man befann sig i Berlin eller i Moskva. Fast tog det verkligen slut? Tar krig slut bara så där, när den sista kulan är skjuten?
   Faktum är att andra världskriget inte tagit slut. Adolf Hitler mår alldeles utmärkt som huvudperson för otaliga skildringar i litterär, dokumentär eller filmisk form. Och tyvärr också för nynazistiska grupper, som sällan använder nynazist för att beskriva sig själva.
   Krigsförbrytelserna är heller inte över. Simon Wiesenthal-centret är ännu verksamt med fokus på efterdyningarna av förintelsen.
   För att inte tala om hur förintelsen lever kvar hos anhöriga som förlorat nära och kära i detta fruktansvärda övergrepp mot mänskligheten.
   En stor del av de soldater som på europeisk mark stupade i kampen mot nazismen var ryska. Inte heller här är kriget slut. Varje sommar kommer frivilliga, många av dem studenter, till Stalingrad (nuvarande Volgograd) för att leta efter kvarlevor av ryska soldater efter ett av krigets mest blodiga slag. De frivilliga ingår i sökrörelsen, som grundades 1988 och samlar tusentals medlemmar.
   Vissa år hittas ben och benrester tillhörande mellan 500 och 1 000 soldater. Av dessa går mindre än fem procent att identifiera. Sedan 1988 har man hittat kvarlevor av omkring 500 000 kroppar som man gett en värdig begravning.
   Nej, kriget är inte slut och kanske skulle det kunna vara det när den sista soldatens kvarlevor är hittade. Det kommer att ta sin tid.
   Om medlemmar i sökrörelsen fortsätter att hitta kvarlevor om 500 till 1 000 soldater, kommer det statistiskt sett dröja 1 000 år tills den sista kvarlevan är hittad. Fast inte heller det är säkert, eftersom det inte finns någon exakt siffra på hur många soldater som stupade.
   Och när väl alla ryska soldaters kvarlevor är hittade, ska detsamma ske med tyska, brittiska, amerikanska, japanska, franska och många andra nationaliteter som stred i andra världskriget.
   Som medborgare i Europa har vi ännu inte sett sluten på dittillsvarande krig i modern tid, till exempel andra världskriget och Balkankrigen.
  Det säger oss något om varför nedrustning och förbud mot kärnvapen borde vara prio ett.


Publicerad i NSD 31 augusti 2019

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.