lördag 17 september 2016
Halsbloss kan också göra gott
Människor tog djupa halsbloss och Svenska Tobaksmonopolet gjorde något mer än att ge dem förkolnade lungor. Som att bolaget för 80 år sedan byggde ett hus i funkisstil i Kavalla, Grekland. Huset, känt som Svenska huset, har med tiden blivit ett kulturhus.
Svenska Tobaksmonopolet (grundat 1915 och senare kallat Svenska Tobaksbolaget) importerade stora mängder orientalisk tobak (basmas) från norra Grekland under 1930-talet och behövde bostäder för sin personal.
Kavalla – ”Tobakens Mekka” – var platsen att befinna sig i om man ville göra affärer med tobak. 1910 hade 61 handelshus etablerat sig i Kavalla. Endast hälften av dem var grekiska.
Självfallet skulle även Svenska Tobaksmonopolet etablera sig i staden. De utländska handelshusen uppförde residens, kontorsbyggnader och magasin, vilka kom att prägla stadsbilden. Sverige var sent ute och bestämde sig först i början på 1930-talet att bygga ett handelshus – men gjorde det med besked. Inte nere i centrum, vid hamnen, utan högt upp i staden med utsikt över Egeiska havet.
Huset är välkänt bland äldre kavallabor. Inte minst från andra världskriget då huset gav stadens invånare hopp. Kavalla var ockuperat av den tyska bundsförvanten Bulgarien. Men genom sin diplomatstatus var inte Svenska huset tvunget att hissa den bulgariska flaggan. Att flagga med den grekiska var inte tillåtet. Men den äldre grekiska flaggan skiljde sig gentemot den svenska endast genom färgen på korset, varför det på håll kunde uppfattas som om Svenska huset hade en grekisk flagga.
– Du behöver inte ge mig adressen. Det räcker att säga Svenska huset, säger Vasilis, taxichaufför.
Staden är en avknoppning från fortet och gamla stan med vad som krävs för att bygga i sluttande miljö. Det Svenska huset är ett arkitektoniskt mästerverk ritat av arkitekten Panagiotis Manouilidis (1894–1977), som ändrade de ursprungliga ritningarna. Han ville att huset skulle bli något extra och lät sig inspireras av Bauhaus-skolan, en föregångare till funktionalismen.
Huset – liksom trädgården! – är kulturminnesmärkt. Huset har en odekorerad, ljus fasad och platt tak. Ytterväggarna, 70 centimeter tjocka, är huggna i granit. Genomgående trägolv och trätrappor. Gott om altaner och generösa sällskapsutrymmen. En stor trädgård med planteringar och en olivlund samt en skuggad arbetsplats för skulptörer.
Huset är slutet mot gatan och öppnande mot trädgården och med utsikt över havet. Byggnaden omgärdas av pinjeträd, nära släkt med vår tall, som står för det gröna i fonden mot det blå.
Huset är varsamt renoverat och interiören är i stort sett orörd. Lägg därtill möbler, levererade av Nordiska Kompaniet, vissa av dem är försedda med mässingsbrickor och identitetsnummer. Matsalsmöbeln i sällskapsrummet är ritad av Axel Einar Hjorth, chefsarkitekt vid NK under åren 1926–1938. Idag säljs dessa möbler för fantasisummor.
Enligt en förteckning från 1977 finns 54 NK-möbler i huset
Villkoren under kriget gjorde det svårt att göra fortsatta affärer och 1943 stoppades all import av tobak från länder/områden som var ockuperade. Under den här perioden plundrades många handelshus, dock inte det svenska tack vare två grekiska tjänsteflickor som vaktade huset och inredningen.
Efter kriget minskade importen av grekisk tobak. Rökare hade fått smak för andra märken. De orientaliska cigaretterna kom att ersättas av amerikanska blendcigaretter, typ Burley och Virginia. Om det fanns en grekisk gudinna vid namn Nicotiana, så hade det inte hjälpt Kavalla. Tobaksepoken och staden som tobakscentrum var förbi.
Vad göra med huset? Olof Söderström, dåvarande direktör för Tobaksmonopolet, såg möjligheten att företaget kunde få goodwill genom att huset kom att användas som gästhem för svenska konstnärer och forskare samt som semesterhem för bolagets anställda.
Sedan 1976 är Svenska huset renodlat gästhem för forskare och kulturarbetare. Tänk att svenska halsbloss ändå skapat något gott. För forskning och kultur samt inte minst som länk mellan Sverige och Grekland.
Publicerad i NSD 17 september 2016
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.