torsdag 9 mars 2023

Låt Kalixlinjen visa vägen


I december 2021 drabbades Kalix kommun av en it-attack, som starkt påverkade verksamheten. Hemtjänsten fick återgå till äldre metoder – papper och penna – för att notera turer, arbetsmoment och annat.
    Och det gick!
    Utan digitala verktyg och minutstyrning upplevde de anställda arbetet som lugnare. Plus att man kände sig mera involverade. Erfarenheterna av detta nygamla arbetssätt har varit så positiva att det verkar få fortgå.
    På grund av – eller i viss mening tack vare – it-attacken kom det som hände i Kalix att bli en käftsmäll på allsköns metoder att styra och kontrollera personal.
    Att forna tiders tidsstudiemän upphörde i fysisk form var klen tröst, då de ersattes av den digitala taylorismens ettor och nollor.
    Minutstyrning gör sig troligen bäst på historiens sophög. Vilka alternativ finns i en yrkessektor med påtagliga problem med rekrytering och hög sjukfrånvaro?
    Det vore därför önskvärt om en smula av politikers vurm för elbatterier kunde spilla över på mänskliga kroppars batterier. Vi vet tillräckligt om vad stress på jobbet kan orsaka.
    Det verkar som om de som styr och planerar verksamheter inte tror att hemtjänstens fotsoldater kan bidra till att utveckla arbetet. Istället köps digitala lösningar/tjänster in för att kontrollera personalen. Enklare så, ända tills nu när den nya Kalixlinjen visar annat.
    Minns den enkla filosofi rollkaraktären Gustav Svensson myntade i TV-komediserien ”Svensson, Svensson” (1994–2008): ”Är magen glad, är människan glad.”
    Ett slags enkelhet som går igen i Kalixexemplet: Får anställda ansvara för tid och arbetsuppgifter, känns jobbet mer meningsfullt än med minutstyrning.
    Personalen (människor) blir allt mer synlig och tagen på allvar, och därmed behöver vi inte heller marknadsspråk som ”kund” och ”brukare” för de människor som behöver omsorg.
    Låt oss därför hjälpas åt och slå ett slag för den nya Kalixlinjen. Det behövs eftersom vidden av den kan vara större än vi tror. Hur som helst fick inte denna nyhet i ”våra” stora medier det utrymme den förtjänar.
    Nu kan detta bero på att dessa var upptagna med den för den personliga friheten (på Södermalm och i liknande åsiktsdrivande zoner) viktiga frågan om man ska få babbla sönder en film på bio – eller inte.
    Så från norr till söder: ”Släpp hemtjänsten fri och så blir jobbet bättre utfört!”
   Låt orden ljuda över landet, då den nya Kalixlinjen kan bidra till att återerövra det mänskliga i arbeten inom hemtjänst och andra yrkessektorer.

Publicerad i NSD 9 mars 2023

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.